2011-09-16 12:31:46• hírek • mti

Paunescuról neveznének el egy iskolát

Az 1989-es forradalom idején Paunescut majdnem meglincselte a tömeg Bukarestben, később mégis politikai karriert futott be.
Az 1989-es forradalom idején Paunescut majdnem meglincselte a tömeg Bukarestben, később mégis politikai karriert futott be.

Marosvásárhely románsága egy román nacionalista költőről, a helyi magyarság pedig Marosvásárhely egykori polgármesteréről, Bernády Györgyről akarja elnevezni a város egyik iskoláját, a két javaslat támogatása érdekében aláírásgyűjtést indítottak a lakosság körében - számolt be róla pénteken a Krónika című erdélyi napilap.

A marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola a város egyik legrégebbi tanintézménye, amelyet Bernády polgármestersége idején alapítottak a XX. század elején. A városban az elmúlt húsz évben egy-egy személyiségről keresztelték el az addig csak számokkal jelölt vegyes általános iskolákat, amelyekben román és magyar tagozat egyaránt működik. A kizárólag magyar tannyelvű Bolyai Farkas Elméleti Líceumon kívül azonban Marosvásárhelyen jelenleg egyetlen magyar személyiségről elnevezett általános iskola sincs, annak ellenére, hogy a lakosság közel felét teszi ki a magyar lakosság.

Az iskolák elnevezéséről ugyanis elsősorban a tanintézmények tanári karának kell döntenie, és e testületeknek többségét rendszerint román pedagógusok alkotják.

A városban még két iskola maradt név nélkül. Az egyik a 2-es számú általános iskola, amelynek elnevezésére a jövő évi önkormányzati választáson polgármesterjelöltként indulni készülő Cornel Brişcaru helyi szociáldemokrata politikus tett javaslatot. Ő azt javasolta, hogy az iskolát Adrian Paunescu néhai román költőről nevezzék el, és a város egyik ortodox temploma elé szobrot is állítsanak neki.

Ennek érdekében két hete aláírásgyűjtést indított a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete. Nyomukban a héten az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete is aláírásgyűjtésbe kezdett, mégpedig arról, hogy az iskolát a város fejlesztésében meghatározó szerepet játszó Bernády Györgyről nevezzék el.

A románok többsége most hősként tekint Paunescura, de ez nem volt mindig így. Ő ugyanis a Nicolae Ceausescu diktátorkommunista rendszerének kiszolgálója volt, és erről említést tesz a romániai kommunizmus elemzéséről szóló tanulmány is, amelynek alapján Traian Basescu román államfő 2006-ban bűnös és törvénytelen rendszerként ítélte el a kommunizmust. A dokumentum szerint Paunescu a diktátor "udvari költője" volt, és az általa szervezett, fiatalok ezreit megmozgató hazafias koncertekkel hozzájárult Ceausescu személyi kultuszának kiépítéséhez.

Ezért a romániai 1989-es forradalom idején Paunescut majdnem meglincselte a tömeg Bukarestben, később mégis politikai karriert futott be. Évekig a Szociáldemokrata Párt szenátora volt, és ebben a minőségében is számtalan magyarellenes megnyilvánulása volt.

Költői tehetségének megítélése is megosztja a közvéleményt, azonban tavalyi elhalálozását követően a román fővárosban nemzeti hősnek kijáró tisztelettel temették el Mihai Eminescu XVIII. századi román költőzseni közelében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: